LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 506. Avertismentul apocaliptic a lui Viktor Orban: „Ucraina în NATO înseamnă Al Treilea Război Mondial”

LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 506. Avertismentul apocaliptic a lui Viktor Orban: Ucraina în NATO înseamnă Al Treilea Război Mondial
Sursa foto: Facebook/Volodimir Zelenski
Publicat: 14/07/2023, 08:22
Actualizat: 14/07/2023, 11:20

Războiul din Ucraina intră vineri în ziua cu numărul 506, iar GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara cu care România are cea mai mare graniță din flancul estic al NATO.

UPDATE 4: Avertismentul apocaliptic a lui Viktor Orban: „Ucraina în NATO înseamnă Al Treilea Război Mondial”

Premierul ungar Viktor Orban a afirmat vineri, într-un interviu acordat postului de radio public, că aderarea Ucrainei la NATO ar putea duce imediat la declanșarea celui de-al treilea război mondial, deoarece ar implica un conflict între alianța nord-atlantică și Rusia.

Orban a declarat că îndeplinirea cerințelor Ucrainei în ceea ce privește integrarea în NATO ar avea consecințe catastrofale. El a acuzat Occidentul că dorește continuarea conflictului din Ucraina, fără să critice însă Rusia, țara invadatoare.

Premierul ungar a afirmat că există o majoritate covârșitoare în Occident care sprijină războiul, acuzând liderii occidentali că doresc declanșarea unui conflict armat.

Viktor Orban a comentat și summitul NATO de la Vilnius, desfășurat în zilele de marți și miercuri, unde s-a discutat, printre altele, despre posibila aderare a Ucrainei la alianță, care a fost momentan respinsă.

Orban a subliniat că înțelege aspirațiile Ucrainei de a se integra în NATO, dar a avertizat că îndeplinirea acestor aspirații ar duce la declanșarea celui de-al treilea război mondial.

Premierul ungar a criticat, de asemenea, modul agresiv și pretențios în care liderii ucraineni comunică și a adăugat că furnizarea de arme occidentale către Ucraina nu duce la instaurarea păcii.

Orban a afirmat că Ucraina și-a pierdut suveranitatea, deoarece se luptă cu arme occidentale și nu are resursele financiare necesare.

Cu toate că Ungaria este membră a NATO, alături de Turcia, și nu a ratificat încă aderarea Suediei la alianță, Orban nu a indicat când va fi discutată această problemă în Parlamentul de la Budapesta.

Premierul ungar este considerat un lider european apropiat de Moscova. Cu toate acestea, deși a criticat sancțiunile impuse de UE Rusiei în contextul invaziei din Ucraina, el a aprobat toate măsurile punitive adoptate de UE.

UPDATE 3:  200 de soldați ruși și comandantul orașului Tokmak, uciși într-un atac devastator ucrainean

Cel puțin la 200 de soldați ruși și comandantul orașului ocupat Tokmak din sudul țării au fost uciși într-un atac recent asupra unei baze rusești, a declarat un oficial ucrainean.

„Forțele noastre de apărare au acționat cu succes asupra pozițiilor ocupanților din Tokmak”, a declarat pe Telegram Ivan Fedorov, primarul orașului Melitopol, ocupat în sudul Ucrainei.

Fedorov se află pe teritoriul ocupat de Ucraina și afirmațiile sale nu pot fi confirmate, dar a susținut că rapoartele serviciilor de informații au spus că a fost lovită o bază rusă de la o uzină de forjare din oraș.

Informația nu a putut fi confirmată dintr-o sursă independentă, însă o rețea de socializare pro-rusă a afirmat marți că „Forțele Ucrainei a bombardat masiv Tokmak. Au fost înregistrate cel puțin 6 lovituri puternice asupra comandamentului Rusiei din Tokmak”, potrivit CNN.

UPDATE 2: Munițiile cu dispersie furnizate de SUA au ajuns în Ucraina, a confirmat joi Pentagonul

Munițiile cu dispersie sunt acele bombe care se deschid în aer și eliberează alte zeci de bombele mai mici – sunt considerate de SUA ca o modalitate de a oferi Kievului muniția de care are nevoie în mod critic pentru a contribui la consolidarea ofensivei sale și pentru a străpunge liniile de front rusești.

Liderii americani au dezbătut această problemă spinoasă timp de luni de zile, înainte ca președintele Joe Biden să ia decizia finală săptămâna trecută.

Iată cum funcționeză munițiile cu dispersie:

Liderii americani au declarat că SUA vor trimite o versiune a muniției care are o „rată de ratare” redusă, ceea ce înseamnă că mai puține dintre bombele mai mici nu reușesc să explodeze. Aceste proiectile neexplodate, care adesea acoperă câmpurile de luptă și zonele civile populate, provoacă decese neintenționate. Oficialii americani au declarat că Washingtonul va furniza mii de cartușe, dar nu au oferit un număr specific, potrivit The Guardian.

UPDATE 1: SUA vor trimite încă 3.000 de rezerviști în Europa pe fondul războiului din Ucraina

Președintele american Joe Biden a autorizat joi Pentagonul să trimită până la 3.000 de forțe de rezervă în Europa, în contextul în care războiul Rusiei din Ucraina continuă.

SUA au peste 100.000 de militari în Europa, număr care a crescut de la începutul invaziei Rusiei, în februarie 2022.

Conform noii autorizații, rezerviștii ar face parte din Operațiunea Atlantic Resolve, desfășurările rotative în curs de desfășurare care consolidează NATO și flancul său estic. Ordinul executiv semnat recent desemnează Operațiunea Atlantic Resolve ca operațiune de contingență, ceea ce le oferă rezerviștilor aceleași beneficii ca și membrilor serviciului activ.

Nicio trupă americană nu este implicată direct în războiul din Ucraina, deoarece Kievul nu este membru al alianței NATO.

„Această nouă desemnare aduce beneficii trupelor și familiilor prin creșterea autorităților, a drepturilor și a accesului la forțele și personalul din componenta de rezervă”, a declarat directorul Statului Major Întrunit pentru operațiuni, generalul-locotenent Douglas Sims, în cadrul unei conferințe de presă.

Mișcarea oferă Departamentului Apărării o altă opțiune pentru a trimite mai multe capabilități pentru a ajuta Comandamentul European al SUA. Dar un oficial al apărării a declarat că va dura probabil aproximativ șase luni pentru a trimite acești rezerviști în teatru din cauza preavizului necesar.

Trupele adăugate ar lucra probabil în logistică și susținere sau în domenii medicale, cum ar fi stomatologia și asistența medicală – roluri pe care rezervele le au de obicei mai multe decât forța de serviciu activ.

Din 2014, forțele americane au fost desfășurate în Europa în cadrul Atlantic Resolve pentru a lucra cu aliații și partenerii din regiune. Secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder, a adăugat că noua desemnare va permite Departamentului Apărării „să ofere un sprijin mai bun pentru sistem și să susțină forțele noastre”, potrivit CNN.

„Aacest lucru include lucruri precum o mai mare capacitate de reacție la contractare, drepturi legate de personal care oferă rezerviștilor activi aceleași beneficii ca și personalului din componenta activă”, a spus el. „De asemenea, ca o operațiune la nivel de secretar, îmbunătățește capacitatea noastră de a urmări cheltuielile asociate direct cu această contingență.”

Ordinul executiv care aprobă mobilizarea mai multor forțe le oferă oficialilor posibilitatea de a chema trupele „să vină să sprijine Atlantic Resolve și, așa cum tocmai am subliniat, să aibă dreptul la același tip de beneficii ca și omologii lor din serviciul activ”.

Ucraina a primit garanții de securitate solide din partea G7

Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat în timpul unei declaraţii făcute joi noapte că Ucraina beneficiază de un sprijin internaţional puternic în ceea ce priveşte consolidarea apărării pe termen lung a ţării. Acest sprijin vine dintr-o varietate de ţări, inclusiv din partea unora care nu fac parte din G7, conform informaţiilor furnizate de agenţia de presă dpa.

După încheierea summitului NATO din Lituania care a avut loc miercuri, preşedintele Zelenski a subliniat că „şase ţări s-au alăturat deja celor mai mari şapte democraţii din lume, cu care am convenit asupra unor garanţii de securitate”. Printre aceste ţări se numără Danemarca, Ţările de Jos, Norvegia, Suedia, Spania şi Republica Cehă.

Cu toate că la summit, Zelenski nu a reuşit să obţină o invitaţie pentru aderarea Ucrainei la NATO, a primit asigurări că G7 va continua să sprijine consolidarea apărării Ucrainei pentru a descuraja eventuale atacuri ruseşti.

Potrivit dpa, pactul G7 prevede acordarea de asistenţă financiară şi militară pe termen lung Ucrainei, inclusiv furnizarea de echipamente moderne pentru forţele aeriene şi navale.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un cuplu de pensionari a vândut tot și a plecat într-o croazieră în jurul lumii....
Cum arată casa în care locuiește Zanni, câștigătorul Survivor All Stars. Vila full smart are...
FOTO. Ilinca Vandici a făcut-o praf pe Bianca Drăgușanu! Războiul frumoaselor foste iubite de fotbaliști
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
România introduce salariul minim european în acest an. Ciolacu: Termenul este 15 noiembrie
Nici vorbă de 100.000 euro! Câți bani primește Zanni, de fapt, pentru că a câștigat...
Veșnic tânără! Are 74 de ani, dar arată fabulos. Mulți nu îi dau vârsta: ce...
Tinerii îmbrăţişaţi înainte să fie luaţi de ape, în Italia, sunt români. Patrizia, Bianca şi...
Ei sunt cei trei tineri dispăruți în urma inundațiilor din Italia! S-au îmbrățișat în timp...
Crește salariul minim de la 1 iulie 2024: Câți bani vor lua în mână angajații...
Cum au arătat Andreea Esca, Delia sau Andra când s-au căsătorit. Andreea Bănică a strălucit...
Când se va circula pe autostradă între București și Sibiu? Informații despre viitoarea autostradă a...
Cele mai mari alegeri din lume. Primul exit poll arată că partidul premierului indian va...
LEGĂTURA cu VENUS, PIERDUTĂ! De ce este aceasta importantă?
Este interzis total pentru cei care au telefoane mobile. Toată lumea trebuie să respecte
Teo Trandafir, la mare cumpănă. Suferă de o boală gravă
Anunț de ultimă oră de la ANM! Temperaturile se apropie de pragul canicular. Unde se...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Cu ce intenții a chemat-o Gagea pe Roberta în camera roșie? Ce părere are Sebastian...
Andrei Aradits, dezvăluiri neașteptate despre relația cu Andreea Bălan: „Nu prea ne plăceam așa. Nici...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
Tot mai mulți copii, încă de la 5 ani, suferă de anxietate sau depresie. Ce...
×